tisdag 30 augusti 2011

Kanelbullar

Är inte kanelbullar älskad av de flesta. Tillsammans med ett stort glas kall mjölk bli man som på barn på nytt :)


 Ingredienser
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st  ägg
12 dl vetemjöl special

Fyllning
100 gram mjukt smör
2 msk kanel
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
 
 
Gör så här
1. Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader. 
6. Blanda samman fyllningen. Bre ut den på den kavlade degen och rulla ihopa. Dela och placera ut bullarna i formarna.
7. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
9. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 
                     OBS!!!
10. Försök att inte äta upp alla på en gång


 

måndag 15 augusti 2011

Choklad Paj

Detta recept hittade jag hos Ulrika på Bakverk och Fikastunder och jag blev sjukt sugen att testa de. Och det blev en enorm njutning tillsammans med gammeldags vaniljglass

Botten
300 g digestivekex
3/4 dl socker
3 msk kakao
150 g smält smör

Fyllning
1 burk kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad

Smält smöret. Mixa digestivekexen till ett fint pulver. Blanda alla ingredienser till en deg och tryck ut i en pajform. Grädda i 180 gr i ca 15 min. Låt svalna.
Koka upp den kondenserade mjölken under ständig omrörning. Smält chokladen för sig. Vispa i chokladen och vaniljsockret i den kondenserade mjölken. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Förvara pajen svalt men inte för kallt.


fredag 12 augusti 2011

Äppel- och kanelmuffins med crumble

De har varit lite glest mellan inläggen men så har de ju varit SEMESTER. I måndags kom vi hem från underbara Italien. De blev lite skillnad att komma hem ifrån 38 grader.
När jag tittade ut på vårt äppelträd var de alldeles fullt av härligt mogna äpple. Jag släppte allt för att springa ut och plocka ner några.
Blev sugen att testa detta recept av sockersöta Leila Lindholm.

Muffinssmet:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning: 3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
Smuldeg: 75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.



 Dem blev himmelskt goda så detta recept måste jag göra fler gånger. Hoppas att ni har haft en underbar sommar 
Tjing!!