tisdag 1 februari 2011

Rosenbröd

Rosenbröd

50 g jäst
50 g margarin                           
½ dl olja
5 dl mjölk
en nypa salt
2 tsk socker
ca 1,3 liter vetemjöl

PENSLING
1 uppvispat ägg

GARNERING
Vallmo- eller sesamfrön

1.Smula ner jästen i en degbunke. Smällt matfettet och heta upp mjölken och oljan till fingervarmt
2. Häll vätskan över jästen och rör till de är upplöst.
3. Tillsätt resten av ingredienserna.
4. Arbetá degen till den blir blank, smidig och  att den släpper i kanterna på degbunken.
5. Strö över ett tunt lager mjöl och täck degen med ett handuk.
6. Låt den jästa till dubbel storlek, ungefär 30-45 minuter.
7. Arbeta degen på ett bakbord och forma små runda bullar.
8. Klipp dekorativa snitt i bullen med en vass sax.
9. Låt dem vila på bakplåten under handduk i ca 30 min
10. Pensla bullarna och strö över t ex sesamfrö.
11. Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 min.
  


Tips- Jag brukar byta ut lite vetemjöl mot gramhamsmjöl.

6 kommentarer:

  1. Vilken fin blogg du har! Många härliga och bra recept =)

    SvaraRadera
  2. Så fina du har gjort dem, ser väldigt goda ut :-)

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket:D
    Jo jag mår bra nu, men har mycket problem med rygg så jag är kortvarigt i rörelse så att säga!

    SvaraRadera
  4. Vad goda dom ser ut :) Och jättefina var dom också =)

    SvaraRadera