måndag 31 januari 2011

Morotsbullar

Varje gång jag går i affären och ska köpa bröd får jag BRÖDÅNGEST.. De hade vi sist, de vill inte han ha de äter jag men inte Tilde... Puh.. Och alla smakar samma och innerhåller massa konstiga saker... Va är de vi stoppa i oss egentligen?? Nä de går ju så snabbt att baka sitt eget bröd. Och gör man dessutom små bullar kan man frysa ner dem och ta upp efter hand..

Detta behöver du:
2 medelstora morötter
50 g jäst
150 g smör eller 1½ dl olja
en nypa salt
5 dl mjölk
4 dl grahamsmjöl
ca 1,4 dl vetemjöl

1. Skala och riv morötterna.
2.Smula ner jästen i en bunke.
3. smällt matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken, Låt vätskan uppnå fingervarmt.
4. Häll vätskan över jästen och låt den smälta.
5.Tillsätt de övriga ingedienserna
6. Arbeta degen till den släpper i degbunkens kanter.
7. strö över ett tunt lager mjöl och täck degen
8. låt den jäsa i ungefär 45 minuter.
9 Ta upp degen på ett bakbord och arbeta den till den blir smidig.
10. Rulla till små runda bollar och låt dem jäsa på en plåt i ca 20 minuter.
11. Pensla dem med vatten och doppa dem i t ex grahamsmjöl.
12 Grädda dem i mitten av ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.

1 kommentar:

  1. Jag är verkligen usel på att baka bröd, men jag blev så sugen på att dessa bullar att jag ska köpa en jäst och försöka mig på dem imorgon =D
    Ha en underbar helg!
    //Nellie

    SvaraRadera