måndag 20 juni 2011

Vaniljkräm

Härdan efter ska jag göra egen vaniljkräm/sås... men jag behöver nog köpa mig en höna som värper bra med ägg.. Iallafall bara gulan :) Herregud vilken smak. Hittade detta recept hos Leila Lindholm. Grymt imponerad av allt hon gör oxå är hon ju så himla söt med sina chokladpraliner till ögon. Detta recept räcker gott & väl till iallafall ett lager till en tårta.


Beräknat för 6 personer
Ingredienser
5 dl mjölk
1 st vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 st äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50g mjukt smör
Tillagning
 1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp.
 2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Häll över den heta mjölken under vispning.
 3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret under omrörning och kyl krämen i isbad eller kyl.

3 kommentarer:

 1. Jag har hört mycket positivt om denna kräm, får nog ta och testa den en dag! Säg till om du hittar enbart gulvärpande hönor, för då vill jag också köpa några ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag har gjort denna och tyckte den var hemsk! Den stora mängden Maizena gjorde den alldeles sträv och "känslan av mjölig" i munnen - inte angenämnt! gjorde jag något fel eller är det så den ska vara??? mvh Frida

  SvaraRadera
 3. Hejsan Frida. Idag när jag gjorde den för andra gången kände jag oxå den smaken så jag blandade ut den med yispad grädde. Blev nöjd med resultatet. :)

  SvaraRadera